هرچند برای همه، اعم از کودک و بزرگسال طبیعی است که در زمان امتحان دادن سطحی از اضطراب را تجربه کند، اما اضطراب بیش از حد می تواند باعث آسیب های روانشناختی و جسمی شود، با تشخیص علائم اضطراب، به کودکتان کمک کنید امتحانات را به سلامت پشت سر بگذارند.
تفاوت اضطراب امتحان و سایر اضطرابها
اضطراب ها به عنوان پاسخ ناسازگارانه ای تعریف می شوند که افراد در مقابل فشارها و مسئولیت هایی که بر عهده شان است، نشان می دهند. افراد مختلف به طرق مختلفی به اضطراب پاسخ می دهند، برخی از پس آن بر می آیند و برخی زیر بار اضطراب کمر خم می کنند.اضطراب با فشار عصبی تفاوت دارد و فشار عصبی به این خاطر اتفاق می افتد که بدن انسان برای اضطراب به مدت طولانی ساخته نشده است. اضطراب امتحان از این منظر با سایر اضطراب ها متفاوت است که قابل پیش بینی است و در طول سال تحصیلی در زمان های مشخصی روی می دهد، اضطراب امتحان وقتی شدت می یابد که تاکیدی بر گرفتن نتایج خوب وجود داشته باشد. کودکان، تحت فشار، فکر می کنند باید استانداردهای بالایی برای خودشان تعیین کنند و از اینکه به آنها دست پیدا نکنند نگران می شوند. همچنین فشار والدین، خواهر و برادرها و دوستان هم وجود دارد که بر فشار وارده بر کودک می افزاید.
نشانههای اضطراب امتحان
علائم مختلفی وجود دارد که نشان می دهد فردی از اضطراب رنج می برد، اضطراب می تواند باعث تغییر در الگوی خواب یا دشوار به خواب رفتن شود، کمبود خواب نیز می تواند تاثیراتی جدی داشته باشد که کم ترین آنها، «زودرنجی» و «بیش از حد هیجانی بودن» می باشد.
از علائم اضطراب امتحان این است که شاید متوجه شوید کودک ناخن های خود را می جود، یا بیش از حد عادی بی قراری می کند، حتی ممکن است علائمی را مثل ناتوانی در تصمیم گیری، گیج شدن یا تجربه حالت پوچی از خود نشان دهند. اگر کودک هریک از علائم زیر را نشان می دهد، احتمالا از اضطراب امتحان رنج می برد، یکی از علائمی هم که نشان دهنده وجود مشکلی در کودک است، از دست دادن علاقه نسبت به دوستانش است.
اضطراب امتحان همچنین می تواند با حملات اضطرابی نمود پیدا کند، حملات اضطرابی تجارب ترسناک و آزار دهنده ای هستندکه می توانند باعث تپش سریع قلب، لرزش، عرق کردن و درد قفسه سینه و حالت تهوع شود. اضطراب و حملات اضطرابی می توانند با دارو درمانی درمان شوند به طوری که به صورت کوتاه مدت اضطراب را می کاهند.
توصیه هایی برای کاهش اضطراب کودک
هرکسی که از اضطراب شدید رنج برده باشد می داند گفتن چیزی که برایشان در آن موقعیت اهمیت ندارد، هیچ کمکی نمی کند. به جای اینکه به کودک بگویید که نتیجه امتحان هر چه باشد مهم نیست (در حالی که او می داند مهم است و این اضطراب امتحان را در او افزایش می دهد)، سعی کنید فرآیند امتحان را برایش هر چه آسان تر کنید.
حمایت گر باشید، طوری برنامه ریزی کنید که همه خانواده با هم غذا بخورید و باهم بیرون بروید تا کودک به خاطر مرور درس ها، تا دیر وقت بیدار نماند یا صبح زودتر از حالت عادی بیدار نشود. اطمینان حاصل کنید که خوب غذا می خورد و یک برنامه غذایی متعادل برایش ترتیب دهید و اجازه ندهید خوراکی هایی را که قند خون را افزایش می دهند و باعث خمودگی می شوند، بخورد. کودک را به ورزش مرتب تشویق کنید، چرا که سطح انرژی آنها را بالا می برد و طبیعتا اضطرابشان را کاهش می دهد.
شاید هم بیشترین کمکی که می توانید به کودک برای کاهش اضطراب امتحان، بکنید این باشد که با آنها حرف بزنید، این به کودک کمک می کند از نگرانی های خود سخن بگوید و شما نیز این فرصت را پیدا می کنید که به آنها یادآوری کنید دوستشان دارید.