چندزبانگی چیست و چه اهمیتی دارد؟
به توانایی صحبت کردن و درک نمودن دو زبان یا بیشتر، چندزبانگی یا Multilingualism گفته می شود. از این لغت برای تعریف افراد یک جامعه که توانایی صحبت کردن چند زبان را دارند و همچنین جوامع مختلف استفاده می شود. دیگر هم خانواده های این کلمه Bilingualism, Polyglotism می باشند.
در بررسی چوب شور تاکنون مقالات بیشماری در مزایای چندزبانگی به چاپ رسیده است. چندزبانگی به درک صحیح افراد از ساختمان زبان های گوناگون کمک کرده و به آنها در فهم عمیق فرهنگ های فراملیتی مختلف یاری خواهد رساند. طبق تحقیقات صورت گرفته توسط دانشمندان، چندزبانگی بروز علائم آلزایمر را در افراد به تأخیر خواهد انداخت. یادگیری زبانی به غیر از زبان مادری، خصوصاً زبان انگلیسی، به مردم در اقصی نقاط جهان کمک کرده تا شغل مورد نظر خود را در ایالات متحده یا سایر کشورهای انگلیسی زبان پیدا کنند.
اهمیت یادگیری زبان از سنین پایین
بسیاری از ما تا زمان ورود به دبیرستان و دانشگاه یادگیری زبان دوم را شروع نمی کنیم، اما پژوهش های صورت گرفته نشان می دهند مقاطع ذکر شده زمان مناسبی برای شروع یادگیری زبان نیستند. در واقع تحقیقات جدید بیانگر این مسأله اند که بهترین زمان برای شروع یادگیری زبان، از سنین بسیار پایین است. پیش تر تصور می شد آموزش زبان دوم در این سنین، سبب بروز اختلالات و مشکلات زبان شناسی در کودک خواهند شد اما پژوهشگران معتقدند بهتر است در مراحل آغازین تولد کودک آموزش زبان دوم شروع شود.
آیا این بدین معنی است که افراد با سنین بالاتر از آموختن زبانی دیگر عاجز هستند؟ پاسخ صد البته منفی است. منظور چوب شور از موارد ذکر شده است که هر چه زودتر آموزش زبان را برای فرزندان خود آغاز کنید، یادگیری آنان از زبان بهتر و عمیق تر و در نتیجه مفیدتر خواهد بود.
در این مقاله به ۶ دلیل شگفت انگیز مبنی بر اینکه چرا باید آموزش زبان از سنین بسیار پایین شروع شود می پردازیم.
لهجه
در صورتیکه افراد یادگیری زبان را از سنین کودکی آغاز کنند می توانند در سنین بالاتر آن زبان را به صورت روان و بدون لهجه صحبت کنند. طبق پژوهشی از تیمی از دانشمندان دانشگاه واشنگتن با موضوع “پروسه ادراک صبحت در کودکان” ، با بالا رفتن سن افراد شانس تلفظ کردن زبان دوم همانند افراد بومی بسیار کاهش خواهد یافت.
یکی از دلایل بسیار قانع کننده برای شروع یادگیری زبان برای فرزندان خود می تواند همین عامل باشد. با راهنمایی آنان برای یادگیری زبان در سنین پایین، تلفظ صحیح کلمات و صحبت کردن همانند افراد بومی را در سنین بالاتر به آنها هدیه خواهید کرد!
قانون ۱۰ هزار ساعت
مالکم گلادول Malcolm Gladwell نویسنده و سخنران کانادایی در کتاب خود با عنوان منزوی (Outlier) می گوید: “برای آنکه چیزی را بسیار خوب یاد بگیریم که اصطلاحاً ملکه ذهن مان شود، باید حداقل ۱۰ هزار ساعت زمان برای آن صرف کنیم.” همچنین به مدت زمانی هم برای آشنا شدن با موضوع احتیاج داریم. صرف چنین زمان عظیمی برای فردی در سنین بزرگسالی تقریباً ناممکن است. اما اگر یادگیری را از سن کودکی شروع کنیم آن ۱۰ هزار ساعت در سال های آغازین زندگی تا رسیدن به مرحله بزرگسالی پخش خواهند شد.
با شروع آموزش زبان به فرزندان در سنین پایین به آنها فرصت یادگیری بدون عجله را داده و اصطلاحاً آنها را در زندگی جلو انداخته ایم. همچنین استفاده از بیش از یک زبان در طول زندگی فرد سبب افزایش مهارت دانستنی یا Cognitive او خواهد شد.
لذت یادگیری
کودکان از یاد گرفتن لذت می برند. برای آنها اهمیتی ندارد که موضوع یاد داده شده بر روی کدام یکی از مهارت های ذهنی آنها تأثیر خواهد گذاشت. آنها یک راست به وسط موضوع می پرند و از یادگرفتن بسیار خوشحال می شوند! روندی مشابه برای بچه هایی که می خواهند زبان انگلیسی را یاد بگیرند اتفاق می افتد. تصور اینکه بخواهیم با چهار زانو نشتن بر روی زمین به نوجوانان حلقه زده اطرافمان زبان انگلیسی را با شعر و آهنگ خواندن یاد بدهیم غیر ممکن است!
در حالیکه این متد آموزشی بهترین روش آموزش زبان به کودکان است، چرا که روند آموزش را با طراوت نموده و بچه ها از تدریس لذت می برند. از اینکه چگونه بچه ها با سرعتی بسیار زیاد زبان انگلیسی را یاد می گیرند شگفت زده خواهید شد!
شجاعت
مسأله حیرت انگیز در مورد کودکان این است که آنها بدون داشتن هراس یا ترس هر چیزی را در اطراف خود امتحان می کنند، حتی اگر درستی یا نادرستی آن را ندانند. این موضوع در یادگیری زبان هم صادق است. کودکان فارغ اینکه ممکن است نظرشان اشتباه یا درست باشد، به سرعت آن را به زبان می آورند. آنها مشتاق دریافت بازخورد دیگر هم کلاسی ها یا معلم هستند. آنها با اشتیاق بسیار با کلمات جدیدی که یاد گرفته اند جمله سازی می کنند تا واکنش بزرگسالان را ببینند.
شبکه قدرتمندی از پشتیبانان
اطراف بچه ها افراد زیادی برای ابراز محبت و پشتیبانی از آنها وجود دارند. آنها از کسانی که دور و بر خود می بینند الگو می گیرند. والدین، بچه ها، معلمین همه منابع الهام بچه ها هستند. زمانی که معلم و والدین هر دو در زبان آموزی به کودک کمک کنند، او همیشه با زبان در ارتباط است، از والدین خود قوت قلب می گیرد و همیشه در طول روز در تعامل با زبان دوم به سر می برد.
معلم در کلاس زبان را به کمک متدهای نوین و به کارگیری آهنگ ها و شعر های مناسب آموزش می دهد، سپس مباحث یاد گرفته شده در کلاس به کمک همکاری والدین در خانه قابل فهم تر و بهتر هضم خواهند شد. والدین می توانند برای کمک به فرزندان خود در یادگیری زبان از سی دی های آموزشی، کتاب داستان های چند زبانه، بازی ها و ویدیوهای آموزشی استفاده نمایند. تفاوت میان کودکان و بزرگسالان هنگام یادگیری این است کودکان به خودانگیزه بخشی یا self-motivation نیازمند نیستند. این نکته یادگیری را برا این گروه سنی سهل تر می کند.
عادی سازی یادگیری
آموزش زبان انگلیسی در سنین کم به کودک خواهد آموخت که چندزبانگی مسأله ای عادی در محیط پیرامون است. توانایی صحبت کردن زبانی به غیر از زبان مادری، نباید موضوعی غیر معمولی و فوق العاده تلقی شود. با دانستن زبان احساس تعلق بیشتری با جوامع دنیا خواهیم کرد. زمانی که کودک بوسیله ویدیو، تصویر، آهنگ و کتاب با فرهنگ کشوری که در حال یادگیری زبان آن است آشنا می شود، هنگام بزرگسالی حس راحتی بسیار بیشتری در درک دنیای پیشرفته ای که زبان ها و فرهنگ ها در تقارن با یکدیگر هستند خواهد کرد.
هیچ وقت برای یادگیری دیر نیست!
همانطور که مشاهده می کنید والدین و معلمین باید در همکاری با یکدیگر کودک را از سنین بسیار پایین در امر یادگیری زبان دوم و فرهنگ آن زبان یاری دهند. در این بین نقش والدین دست کمی از معلمین ندارد؛ طبق پژوهش های انجام شده تماس کودکان با زبان در خانه در یادگیری آن ها بسیار تأثیرگذار است حتی اگر زمان بسیار کمی برای این کار صرف شود.
در صورتیکه فرزند شما در سنین نوجوانی یا بزرگسالی است، هیچ گاه در تشویق آنها به یادگیری زبانی جدید درنگ نکنید. برای یادگیری هیچ گاه دیر نیست. در حقیقت یادگیری هیچ وقت تمام نمی شود.